Křupavé houstičky

25. ledna 2016 v 16:20 | Lucka |  Já v kuchyni
Zdravím vás děvčátka. :)

Dneska je venku počasí na draka, a tak jsem se rozhodla, že něco upeču, abych pořád jen neseděla u počítače a v informačním systému nevyhlížela, kdy mi tam přistane výsledek poslední zkoušky. O domácích houskách už jsem přemýšlela delší dobu, ale nějak jsem se k nim nemohla odhodlat, ale včera jsem našla úžasný recept, který je jednoduchý na přípravu, a upečené housky jsou vážně dobré, zrovna je mám vyndané z trouby. :)

Co budeme potřebovat?
  • 1kg hladké mouky
  • 6dcl mléka
  • 2,5dcl oleje
  • 80g droždí (dvě kostky)
  • 2 čajové lžičky soli
  • 1 čajovou lžičku cukru

Na ozdobu:
  • Mák
  • Kmín
  • Hrubozrnná sůl

Jak budeme postupovat?
Tenhle recept mě nadchl především proto, že je tak jednoduchý, že to zvládne i začátečník, protože ani já nejsem žádný profík, tyhle recepty mám nejradši. Takže nejprve si vezmeme větší mísu, do které nasypeme mouku, cukr a sůl. Potom si vezmeme nějaký kastrůlek, do kterého si připravíme kvásek, tedy nalijeme mléko, a když je vlažné, sundáme z plotny a přidáme do něj kvasnice, které v ruce trošku rozžmouláme.

Jakmile nám kvasnice trošku vzejdou (nafouknou se a budou plavat na hladině mléka), vlijeme kvásek do připravené sypké směsi a přidáme i olej. Všechno poté mícháme tak dlouho, dokud v míse nemáme pevné těsto, které nelepí. Může se stát, že budete potřebovat trochu mouky navíc, klidně přidejte, nevadí to.

Jakmile je těsto připravené, necháme ho v klidu kynout, já jsem ho nechala asi hodinu a půl, ale to poznáte, ono se vám bude hezky nafukovat. Když je těsto připravené, vysypeme ho na připravený a pomoučněný vál, trošku ho promačkáme a rozdělíme na kousky podle naší představy. Já jsem dělala takové kouličky, kterých bylo cca. 25. Jednotlivé kuličky si potom rozdělíme na tři díly a pleteme jako copánek houstičky. Doporučuju moc neutahovat a dělat spíše širší než delší.

Vytvarované housky klademe na plech, kde je necháme dvacet minut ještě trošku nakynout, potřeba vajíčkem a posypeme tím, co má kdo rád. Já jsem dělala některé jen s hrubozrnnou solí, některé s mákem a některé s kmínem. Pečeme na 220 stupňů asi patnáct až dvacet minut.

Dobrou chuť!

bake, baked, and baker image

Vaše Lucka
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Baví vás pečení?

Ano
Ne

Komentáře

1 Ver. Ver. | Web | 26. ledna 2016 v 10:15 | Reagovat

Vypadají krásně, to stojí za vyzkoušení :-)

2 HockeyGirl HockeyGirl | E-mail | Web | 27. ledna 2016 v 20:18 | Reagovat

To vypadá dobře ;)

3 Anna Anna | Web | 27. ledna 2016 v 23:56 | Reagovat

Vypadají doslova k nakousnutí :) Zajdu si koupit droždí a kmín a zítra se do nich pustím!

4 Lucka Lucka | E-mail | Web | 31. ledna 2016 v 11:16 | Reagovat

[1]: [2]: [3]: Holky, nejenže krásně vypadají, ale i tak chutnají. :) U nás se po nich zaprášilo. :-)

5 Suesanqa Suesanqa | E-mail | Web | 23. března 2018 v 4:45 | Reagovat

Vypadají nádherně, dozlatova upečené, nejlepší jsou s čerstvým máslem, jen je škoda, že se po nich tloustne, ale občas... jdu péct, udělala jsi mi chutě :-)

6 Lucka Lucka | E-mail | Web | 26. března 2018 v 11:07 | Reagovat

[5]: Když jich člověk nesní kilo na posezení, tak to není tak zlé. :-) To mám radost. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.